از نظر قرآن ، دوزخ همانند کوره می ماند. در یک کوره سه چیز لازم است:
خداوند گروه های را که در دوزخ وارد می شوند به سه دسته اصلی تقسیم کرده است:
1. گروه نخست: کسانی که به عنوان آتش زنه هستند و همانند آن عمل می کنند. اینان شامل کسانی هستند که در درک اسفل از آتش دوزخ قرار می گیرند و ابلیس و فرعون از آن گروه هستند. خداوند درباره آنان می فرماید: وَقُودُ النَّارِ کَدَأْبِ آلَ فِرْعَوْنَ؛ سوخت آتش دوزخ همانند آل فرعون.(آل عمران، آیات 10 و 11) در ادبیات امروز عربی وقود به سوخت اطلاق می شود؛ اما در اصل همان آتش زنه همانند کبریت و ماده انفجاری مانند سنگ جخماق و آتش اخگر و سرخی است که برای برافروختن اصل آتش استفاده می شود.
2. گروه دوم: کسانی هستند که به عنوان سوخت مورد استفاده قرار می گیرند. خداوند قاسطین را از این دسته دانسته است. قاسطین همانند معاویه و یزید که پیامبر(ص) بیان کرده بود که آنان علیه امیرمومنان امام علی(ع) می ایستادند و یکی از سه گروه مخالف آن حضرت خواهند بود که فتنه گری می کنند. قاسط کسی است که خودش با عدالت مخالف است و حتی اجازه نمی دهد تا عدالتی اجرا شود و به عنوان مانع عدالت عمل می کند. البته بیش تر مراد همان عدالت قسطی و سهمیه ای است که خداوند برای مردم در زندگی در نظر گرفته ولی قاسطین آن را می خورند. خداوند می فرماید: وَ أَمَّا الْقَاسِطُونَ فَکَانُوا لِجَهَنَّمَ حَطَباً؛ و اما قاسطین پس برای دوزخ هیزم هستند. (جن، آیه 15)
گروه سوم: کسانی هستند که باید مانند سنگ آهن و سنگ های دیگر فلزی بسوزند تا ناخالصی آنان گرفته شود؛ اینان کسانی هستند که اصل ایمان را دارا هستند ولی اهل فسق و فجور بوده و به تعبیر قرآن عمل خودشان را مخلوط کرده اند که برخی از آن اعمال نیک و برخی بد است: وَآخَرُونَ اعْتَرَفُواْ بِذُنُوبِهِمْ خَلَطُواْ عَمَلاً صَالِحًا وَآخَرَ سَیِّئًا عَسَى اللّهُ أَن یَتُوبَ عَلَیْهِمْ إِنَّ اللّهَ غَفُورٌ رَّحِیمٌ ؛ و گروهى دیگر به گناهان خود اعتراف کرده و کارى نیک و شایسته را با کارى بد و ناشایست آمیخته اند امید است که خداوند [به بخشایش خویش] بر آنان بازگردد و توبه آنان را بپذیرد، که خدا آمرزگار و مهربان است. (توبه، آیه102 )
از نظر قرآن این گروه سوم همانند سنگ های فلزی هستند که باید در کوره فتنه دوزخ ناخالصی ها آنان گرفته شود و سپس وارد بهشت شوند. اکثریت مردم اهل اسلام و ایمان این گونه هستند. خداوند درباره گروه سوم می فرماید: فِی الْحَمِیمِ ثُمَّ فِی النَّارِ یُسْجَرُونَ ؛در آب جوشان، سپس در آتش سوخته و بریان شوند. (غافر، آیه 72)
بر اساس روایات تنها گروهی از دوزخیان به صورت مخلد و جاویدان در دوزخ می مانند که طبقات پایین دوزخ است ولی گروه های دیگر از طبقات بالایی به شفاعت الهی آزاد شده و به بهشت های پایین فرستاده می شوند. این ها چون در دنیا اصل ایمان را داشته ولی در عمل فسق و فجور و گناه کرده اند اگر در مراحل شفاعت نتوانستند از دوزخ برهند در نهایت پس از پاک شدن با آتش دوزخ به بهشت می روند که البته علامت ها و نشانه هایی را نیز با خود از دوزخ به همراه دارند.