خداوند در قرآن تعلیم و تزکیه نفوس انسانی برای رسیدن به کمالات را هدف بعثت پیامبران دانسته است. آموزش و پرورشی که قرآن مد نظر دارد، اوج تمامی هر کمال است. از این روست که به بندگان آموزش می دهد که همت بلند دارند و خواسته های بزرگ و بلند معنوی را درخواست داشته باشند و عزم خویش را برای رسیدن به آن جزم کنند.
خداوند در قالب نیایش و دعا به انسان می آموزد تا چنین درخواست های بلندی داشته باشد. مثلا می فرماید: وَالَّذِینَ یَقُولُونَ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّیَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْیُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِینَ إِمَامًا؛ عبادالرحمن و کسانىاند که مىگویند: «پروردگارا، به ما از همسران و فرزندانمان آن ده که مایه روشنىِ چشمان ما باشد، و ما را پیشواى پرهیزگاران گردان.»(فرقان، آیه 74)
خداوند درباره جایگاه متقین می فرماید: إِنَّ الْمُتَّقِینَ فِی جَنَّاتٍ وَنَهَرٍ فِی مَقْعَدِ صِدْقٍ عِندَ مَلِیکٍ مُّقْتَدِرٍ؛ در حقیقت، مردم پرهیزگار در میان باغها و نهرها، در قرارگاه صدق، نزد پادشاهى توانایند.(قمر، آیه 54)
در حقیقت خداوند می فرماید متقین در چنین جایگاهی عظیم و بلندی هستند؛ ولی شما به عنوان بندگان خدای رحمان از او بخواهید تا شما را رهبر و امام و پیشوای این افراد قرار دهد و شما یک گام پیش تر و برتر از آنان باشید. پس در زندگی همیشه بلند همت باشید و برای اهداف بلند برنامه ریزی داشته و با توکل بر خدا و توفیق او در این را گام بردارید.
همت بلند دار که مردان روزگار / از همت بلند به جایی رسیده اند.