انسان های مومن صالح در ملاقات خدا به چند دسته اصلی تقسیم می شود: 1. نخست کسانی که با حسنات به دیدار خدا می روند و با خود کارهای نیک را همراه دارند. خدا می فرماید: مَنْ جَاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ خَیْرٌ مِنْهَا؛ کسی که با خود حسنه آورده است؛ پس برایش بهتر از آن حسنه است.(قصص؛ آیه 84) از نظر قرآن، این فرد پاداشی بیش تر می گیرد که در آیه دیگر به عنوان ده برابر از حسنه؛ یعنی «فَلَهُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا» یاد شده است.(انعام، آیه 160)
2. دسته دوم ، کسانی قرار دارند که با خود به جای حسنه، سیئه برده اند؛ چنان که خدا می فرماید: وَمَنْ جَاءَ بِالسَّیِّئَةِ فَلَا یُجْزَى الَّذِینَ عَمِلُوا السَّیِّئَاتِ إِلَّا مَا کَانُوا یَعْمَلُونَ ؛ کسی که با خود بدی و زشتی آورده ، پس جزاء این کسانی که عملهای بد کردند؛ چیزی جز همان عمل ایشان نیست.(قصص، آیه 84) پس مکافات و کیفر آنان همان مثل عمل ایشان است: وَمَنْ جَاءَ بِالسَّیِّئَةِ فَلَا یُجْزَى إِلَّا مِثْلَهَا وَهُمْ لَا یُظْلَمُونَ؛ و هر کسی بدی و زشتی بیاورد پس جزایی جز مثل آن برایش نیست و آنان مظلوم واقع نمی شوند.(انعام، آیه 160)
3. دسته سوم، گروهی از مومنان هستند که نه تنها با عمل خوب و نیک به ملاقات خدا رفته اند، بلکه با «قلب سلیم» به ملاقات خدا می روند؛ یعنی سخن از عمل نیک و بد نیست، بلکه کسانی هستند که همه حقیقت آنان که همان قلب باشد، نه تنها سالم بلکه در سطح عالی و برتر یعنی سلیم قرار دارد: إِلَّا مَنْ أَتَى اللَّهَ بِقَلْبٍ سَلِیمٍ ؛ مگر کسانی که با قلب سلیم به نزد خدا می آیند.(شعراء، آیه 69) از مصادیق بارز این افراد حضرت ابراهیم(ع) است که خدا می فرماید: إِذْ جَاءَ رَبَّهُ بِقَلْبٍ سَلِیمٍ؛ چون قلب سلیم را نزد پروردگارش آورد.(صافات، آیه 84)
4. دسته چهارم ، گروهی دیگر هستند که با قلب منیب به نزد خدا حاضر می شوند؛ خدا می فرماید: مَنْ خَشِیَ الرَّحْمَنَ بِالْغَیْبِ وَجَاءَ بِقَلْبٍ مُنِیبٍ ؛ کسی که در غیب و نهان از خدای رحمان خشیت علمی و قلب منیب خویش را می آورد.(ق، آیه 33) «مُنیب» آن کسی است که از غیر بریده و به خدا پیوسته است؛ یعنی «انقطع الی الله» است. البته به نظر می رسد که این منیب همان دارنده قلب سلیم است، زیرا سلامت را با خود آورده و دل به غیر خدا نبسته است؛ زیرا دلبستگی به غیر خدا است که قلب انسان را از سلامت خارج می کند؛ کسی که از غیر خدا فرار کرده (ذاریات، آیه 50) به خدا پیوسته و دل خود را از اغیار خالی داشته، چنین قلبی نه تنها سالم بلکه سلیم است. پس می توان گفت که قلب منیب همان قلب سلیم است. بنابراین، این دو دسته اخیر یک دسته خواهند بود و افراد به سه دسته (وَکُنْتُمْ أَزْوَاجًا ثَلَاثَةً ) اصلی تقسیم می شوند: السابقون یعنی دارندگان قلب سلیم و منیب، اصحاب یمین، و اصحاب شمال.(واقعه، آیات 7 تا 11)