در اصطلاحات قرآنی از دو نوع آسمان سخن به میان آمده است: 1. آسمان مادی که همین آسمانی است که با چشم مسلح و غیر مسلح دیده می شود و هنوز پایانی برای آن با ابزارهای موجود به دست نیامده است. بخشی که به آسمان دنیا معروف است همانی است که با ستارگان و کواکب زینت داده شده است. خداوند می فرماید: إِنَّا زَیَّنَّا السَّمَاء الدُّنْیَا بِزِینَةٍ الْکَوَاکِبِ؛ ما آسمان این دنیا را به زیور اختران آراستیم.(صافات، آیه 6) البته از آیات قرآنی به دست می آید که هفت آسمان و هفت زمین داریم : اللَّهُ الَّذِی خَلَقَ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ وَمِنَ الْأَرْضِ مِثْلَهُنَّ؛ خدا همان کسى است که هفت آسمان و همانند آنها هفت زمین آفرید.(طلاق، آیه 12؛ و نیز نگاه کنید: اسراء، آیه 44؛ بقره، آیه 29) از ظاهر آیه 3 سوره ملک به دست می آید که اینها هفت طبقه از طبقات آسمانی هستند: الَّذِی خَلَقَ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ طِبَاقًا؛ همان که هفت آسمان را طبقه طبقه بیافرید.
2.آسمان معنوی: خداوند درباره آسمان معنوی می فرماید: إِنَّ الَّذِینَ کَذَّبُواْ بِآیَاتِنَا وَاسْتَکْبَرُواْ عَنْهَا لاَ تُفَتَّحُ لَهُمْ أَبْوَابُ السَّمَاء وَلاَ یَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ حَتَّى یَلِجَ الْجَمَلُ فِی سَمِّ الْخِیَاطِ وَکَذَلِکَ نَجْزِی الْمُجْرِمِینَ؛ در حقیقت، کسانى که آیات ما را دروغ شمردند و از پذیرفتن آنها تکبّر ورزیدند، درهاى آسمان را برایشان نمىگشایند و در بهشت درنمىآیند مگر آنکه شتر در سوراخ سوزن داخل شود. و بدینسان بزهکاران را کیفر مىدهیم.(اعراف، آیه 40) پس آن درهای آسمان معنوی است که بر روی تکذیب کنندگان و مستکبران بسته است و باز نمی شود. آسمان معنوی دارای ویژگی هایی است که برخی از آن ها عبارتند از: جایگاه فرشتگان(اسراء، آیه 95؛ نجم، آیه 36)، دارای کلید و قفل(زمر، آیه 36)، دارای ابواب و درهای متعدد(اعراف، آیه 40)، محل نزول وحی(بقره، آیه 144)، خاستگاه تدبیر امور(یونس، آیه 3، سجده، آیه 5)، جایگاه بهشت(اعراف، آیه 40؛ نجم، آیات 14 و 15)، خاستگاه رزق و روزی(ذاریات، آیه 22).
امام حسن مجتبی(ع) درباره تفاوت آسمان مادی و معنوی در جواب مرد شامی که پرسید: «کَمْ بَیْنَ الْأَرْضِ وَ السَّمَاء؛ فاصله میان زمین و آسمان چقدر است؟»، می فرماید: «مَدُّ الْبَصَرِ وَ دَعْوَةُ الْمَظْلُوم؛ فاصله زمین و آسمان مادی دنیا به اندازه امتداد بینایی انسان است؛ و فاصله میان زمین و آسمان معنوی به اندازه دعا و خواندن مظلوم است».(الغارات، ابراهیم الثقفی، ج 1، ص 188) پس از آه مظلوم بترس! امام حسین و امام سجاد(ع) می فرمایند: إِیَّاکُمْ وَ ظُلْمَ مَنْ لَا یَجِدُ عَلَیْکَ نَاصِراً إِلَّا اللَّه؛ برحذر باشید از ظلم به کسی که جز خداوند یاوری و ناصری ندارد.( الکافی، الإسلامیة، الشیخ الکلینی، ج2، ص331 ؛ روضة الواعظین، الفتال النیسابوری، ج1، ص465)